bubok.es utiliza cookies propias y de terceros para mejorar nuestros servicios y a recordar sus preferencias mediante el análisis de sus hábitos de navegación. Ver política de privacidad. OK
Buscar en Bubok

πυρωπός. La blegadissa de la llagoteria

Pulsa para comprarlo en:
Impuestos y envío no incluidos
Compra online y recoge tu pedido gratis en nuestra tienda
Pídelo ahora y págalo contra reembolso
  • Autor: Valerià Martínez Garrido
  • Estado: Público
  • N° de páginas: 81
  • Tamaño: 108x175
  • Interior: Blanco y negro
  • Maquetación: Pegado
  • Acabado portada: Brillo
Ver ficha técnica completa
De la floreta al pirop

Vull començar a tall d'introducció tot explicant la petita llicència literària que m’he permès alhora de traduir el ‘piropo’ com a pirop i no amoreta, floreta o flor com manarien els cànons pompeuencs. El fet de fer un estudi sobre la floreta i posar-li títol (que de ben segur sortiria florit), s’hem presentava com a missió quasi bé impossible ja abans de poder començar a explicar qualsevol tesis filosòfica. Així doncs, donat que a la nostra llengua existeix la paraula pirop, del llatí pyrōpus i aquest del grec πυρωπός (títol d’aquesta obra), per referir-se’n al nesosilicat d’alumini i de magnesi, mineral del grup del granat que cristal·litza en el sistema cúbic, de color vermell de foc, considerat gemma (fins i tot m’he après la fórmula: Mg3Al2(SiO4)3) i que, per una altra banda, aquest mineral de ben segur que rep el nom d’una paraula grega derivada del nom del color del carbúncul, d'un vermell intens com la grana, semblant al foc, granat, utilitzada per anomenar l’aspecte de foc, de ‘focs artificials’ i, per tant, de les paraules amb un sentit derivat d’això, he cregut convenient afegir al pirop mineral el sentit de pirop com a floreta.

Tan mateix, el literari i bonic subtítol La blegadissa de la llagoteria, ha sorgit igualment de buscar les paraules adients i correctes a ‘gozne’ (habitual en el meu lèxic filosòfic), com a punt d’inflexió, com a frontissa (i el seu sinònim blegadissa), que permet articular la porta d’entrada, en aquest cas, a l’emoció que comporta la ‘lisonja’, l’afalagament, la llagoteria.

...[Leer más]
No existen comentarios sobre este libro Regístrate para comentar sobre este libro