bubok.es utiliza cookies propias y de terceros para mejorar nuestros servicios y a recordar sus preferencias mediante el análisis de sus hábitos de navegación. Ver política de privacidad. OK
Buscar en Bubok

Històries quotidianes

Impuestos y envío no incluidos
EUR 9
Cantidad
+
 • Compra online y recoge tu pedido gratis en nuestra tienda
 • Pídelo ahora y págalo contra reembolso
 • Pagos habilitados: tarjeta, transferencia, paypal y giro postal
Añadir a la cesta
Comprar ya
detalles del producto:
 • Editor: ARC-Lo Càntich
 • Autor: Maria Teresa Galan i Buscató
 • Estado: Público
 • N° de páginas: 134
 • Tamaño: 150x210
 • Interior: Blanco y negro
 • Maquetación: Pegado
 • Acabado portada: Brillo

A TALL DE PRESENTACI

 

Maria Teresa Galan i Buscató és una relataire que he conegut no fa gaire temps, per mitj daquesta plana tan nostra que és Relats en Catal. Vrem connectar de seguida. Amb ella, és molt fcil fer-ho, només has descoltar-la una estona i tadones que emana pau, senzillesa, harmonia i ganes de conviure.

Maria Teresa Galan i Buscató és una autora espontnia, que té necessitat dabocar al paper les seves ocurrències i també les seves tribulacions.

De vegades aquesta és una opinió molt i molt personal, em fa la sensació que escriu per a ella mateixa, per descomptat que si a continuació és llegida, millor que millor. Però crec sincerament que, si no ho fos, continuaria, continuaria escrivint.

Els seus relats, sovint amb finals sorpresa, tracten temes quotidians, senzills. En altres ocasions, ens sorprèn posant els seus personatges en situacions angoixants, trgiques, per després obrir una finestreta, una escletxa que deixa entreveure una suavització del final, que pot ser esfereïdor, talment com si els demanés perdó.

Teniu a les mans un llibre de contes, nhi ha uns quants. Llegiu-los a poc a poc, assaboriu-los... Uns us agradaran més que daltres, potser fins i tot que amb alguns, és una remota possibilitat, no hi trobeu cap afinitat, però fins i tot aquests no us deixaran indiferents. Us recomano doncs que els llegiu. No perdeu més temps.

 

Joan Gausachs

 

QUATRE PINZELLADES

 

En el decurs dels darrers anys, he llegit algun dels escrits de Maria Teresa Galan que han arribat a les meves mans i sempre mha cridat latenció la facilitat que té dextreure el suc de qualsevol fet o situació aparentment banal.

Avesats com estem a valorar més la gran notícia i lobra transcendent, sovint obviem les qüestions del dia a dia, aquells temes de la vida quotidiana que tenim a labast i que sens escapen o bé per una manca de capacitat dobservació o de sensibilitat vers el món proper que ens envolta. I és en aquest món de lentorn de casa nostra, gairebé de barri o fins i tot observant la vida des del balcó del seu domicili, que lautora nextreu un seguit dhistòries, històries de la vida quotidiana, que descriu amb un llenguatge ric i alhora senzill, com correspon a un combinat de lestil de lautora i la veu de la majoria dels personatges que intervenen en els diferents relats.

No em correspon a mi fer una anlisi detallada de cadascuna de les històries que omplen aquest volum, aquesta feina la deixo als lectors, però sí que vull fer quatre pinzellades sobre la impressió que mha causat la reposada lectura del llibre.

Insisteixo en el fet que, en moltes de les històries, situades enfront dun fet aparentment intranscendent, sense més importncia que el que pugui afectar a un personatge concret, lautora et va conduint per una mena de camins que, dentrada, semblen menar vers un final sense suc ni bruc, però que, quan arribem al final, ens sorprèn amb un desenllaç, sovint inesperat, del qual habitualment hom en pot extreure una conclusió que invita a la meditació o desperta la ironia.

La preocupació pels temes que afecten la nostra societat, com ara latur, la vellesa, les relacions de parella o la situació del país és freqüent en gran part dels relats, que tracta amb gran sensibilitat, sense caure en un sentimentalisme exagerat, sinó que, com acabo de dir en el darrer pargraf, sovint provoca un somriure gens contingut.

Hom pot saltar duna història damor al final de la vida, una veritable elegia de les relacions de parella, a una altra on el personatge frueix sarcsticament per la mort del marit. Tampoc no hi manquen les anècdotes personals ni el bon humor.

En resum, com diem en catal: cada casa és un món, i és aquest món, amb tot el que el conforma i els seus personatges que, cadascun amb les seves circumstncies personals, dins de cada casa i en el seu entorn proper, que relat a relat van donant forma a un llibre gil i amè, amarat alhora duna pregona sensibilitat.

 

Esteve Amigó


 

HOMENATGE A LA MEMÒRIA

 

La protagonista indiscutible daquestes quaranta-vuit històries quotidianes és sens dubte la memòria.

Duna banda, la memòria llunyana, els records de la infantesa, de la joventut, dels moments dolços de la vida que es dibuixen amb una certa nostlgia. Duna altra, hi trobem una memòria de més llarg recorregut, una memòria que circula per les venes daquells personatges que ja han entrat en la vellesa i rememoren no una anècdota divertida, no un moment pletòric, cap episodi concret, sinó el compendi del que ha estat lexistència. En aquests casos, la mirada enrere es fa molt inquietant, com si el lector, alhora que ho fa el personatge, hagués de travessar una boira densa per retrobar-se amb la felicitat que ha esvaït el pas implacable del temps.

Hi ha una altra memòria lligada a les diverses estacions de lany, a les tradicions com les festes de Nadal o la dels Reis. El Nadal hi té un gran protagonisme i, de retruc, la família i, fins i tot, diria que també lesperança. Les descripcions acurades de la Maria Teresa retraten les taules ben parades, la gastronomia típica, la gatzara de petits i grans, però també la solitud ingrata i la distncia emocional cap aquells que comparteixen la mateixa sang.

Observadora com és, lautora ha tingut ben present la memòria històrica, la que conforma la nostra manera de ser i de pensar, la que va lligada als successos que han fet del nostre país allò que és en ple segle xxi. No li fa res viatjar tres-cents anys enrere. També és capaç de reproduir un dileg força interessant entre Espriu i el Temps.

I per últim, encara hi ha una memòria més per esmentar, la més remarcable segons el meu criteri. La memòria que ja ha començat a declinar, la que ja és a punt de perdres del tot. La sola idea de la pèrdua engendra una por insalvable, una por que gairebé sentim nostra. «Maduixes» és un daquells relats que toca la fibra més sensible, com també ho fa «El meu enemic».

Loblit i la mort són una mateixa cosa Al llarg dels relats hi trobareu aquesta reflexió de forma continuada i no sempre és uniforme la resposta. No sembla que la mort causi tanta basarda si un shi acosta amb els cinc sentits. Llavors és un alliberament, un conformar-se plcid. En canvi, la nebulosa de loblit provoca una angoixa irremeiable.

I també hi ha, perquè forma part del tarann de lautora, una mirada cap endavant, cap al futur, lesperança duna vida digna, perquè perdre la dignitat seria molt pitjor que perdre la memòria. Aquest és el missatge que sendevina darrere de cadascuna daquestes històries quotidianes, un missatge que ens diu que ens agafem fort a allò que estimem i que deixem que, quan arribi el moment, aquesta força ens transporti amunt, amunt, com si ens estirés un senzill paraigua.

 

Mercè Bagaria


 


...[Leer más]
No existen comentarios sobre este libro Regístrate para comentar sobre este libro
Otros libros del autor
Los clientes que compraron este libro también compraron

La librería Bubok cuenta con más de 70.000 títulos publicados. ¿Todavía no encuentras el tuyo? Aquí te presentamos algunas lecturas recomendadas basándonos en las valoraciones de lectores que compraron este mismo libro.
¿No es lo que buscabas? Descubre toda nuestra selección en la librería: ebooks, publicaciones en papel, de descarga gratuita, de temáticas especializadas... ¡Feliz lectura!

Bubok es una editorial que brinda a cualquier autor las herramientas y servicios necesarios para editar sus obras, publicarlas y venderlas en más de siete países, tanto en formato digital como en papel, con tiradas a partir de un solo ejemplar. Los acuerdos de Bubok permiten vender este catálogo en cientos de plataformas digitales y librerías físicas.
Si quieres descubrir las posibilidades de edición y publicación para tu libro, ponte en contacto con nosotros a través de este formulario y comenzaremos a dar forma a tu proyecto.

¿Quieres que te informemos de cómo publicar tu obra? Déjanos tu teléfono y te llamamos sin compromiso.

Introduce el nombre

Introduce el teléfono

Introduce el E-mail

Introduce un email válido

Escoge el estado del manuscrito

Gracias por contactar con Bubok, su mensaje ha sido enviado con éxito. Una persona de nuestro departamento de asesoría al cliente se pondrá en contacto contigo a la mayor brevedad.
Enviar